Funkční období současného výboru ZO OS KOVO BRANO Hradec nad Moravicí se pomalu chýlí ke konci. V říjnu proběhnou volby úsekových důvěrníků na jednotlivých pracovištích (volí samozřejmě jen odboráři a je na nich koho si ze svých řad vyberou) a v listopadu nás čeká volební konference, na které si zvolíme předsedu a místopředsedu na příští čtyři roky.

Zdůraznit je třeba, že současné vedení naší odborové organizace má za sebou teprve první funkční období, a to se lidé vždy učí co a jak a musí si osvojit spoustu nových poznatků. Bez přehání však můžeme říct, že naše odborářské funkční období bylo vcelku úspěšné.

Co nás k takovému tvrzení vede? Máme platnou kolektivní smlouvu a s ní spojené zaměstnanecké benefity, podařilo se nám splatit část dluhu za horský hotel BRANS a stabilizovat finance základní organizace (ještě to není úplně ideální, ale je to mnohem lepší než na začátku funkčního období), a to hlavně díky Radimovi Tylšarovi. Nárůst průměrného platu činí za ty čtyři roky zhruba 7 tisíc korun a v posledním kolektivním vyjednávání jsme dohodli navýšení mezd na 4% a záleží jen na jednotlivých ředitelích jak tyto prostředky rozdělí zaměstnancům kategorie D.

Ano, víme, že jsou věci, které se nepovedly, ale snažíme se. Žádný učený z nebe nespadl a my se stále učíme. Teorie je hezké, ale teprve praxe každého naučí všemu potřebnému. I my k tomu takto přistupujeme. Nemusí s námi všichni souhlasit a my to budeme respektovat. Nemáme se však za co stydět a v nadcházejících volbách může kdokoliv uplatnit své nápady jako nově zvolený člen výboru. Děkujeme všem, kteří nám celé čtyři roky pomáhali. Petr Machura